Followers

Saturday, September 20, 2008

mencintai dan dicintai...

Cinta ni adalah anugerah Allah yg jelas menunjukkan kebesaran dan kekuasaan Allah terhadap hambanya. Allah sebagai pencipta makhluknya tahu apa yg perlu dan kemahuan hambanya.
Masakan Adam A.S masih merasa sunyi ketika diri dihinngapi kemewahan dan segalanya yang menarik dalam syurga. Itulah Allah menciptakan Hawa... As same as all the human being, kita tetap sukar melawan fitrah perasaan untuk disayangi dan dicintai..Sesuai dgn fitrah itu Allah telah mengaturkan setiap orang ada pasangannya.. Namun kuasa cinta ni lebih hebat dari badai lautan samudera yang bisa merubah alam... Orang bisa berubah kerana cinta.. Sanggup wat ape saje asal dpt tarik perhatian si dia... Dalam konteks pelajar ni pulak...sy merasakan tiada keterbatasan untuk bercinta asal ia mampu dikawal..namun mmg...Cinta ni mmg suatu wadah yg berat untuk dipikul..ia merupakan suatu proses yg panjang untk sama mengenali dan menghayati agar konteks cinta sebenar dapat dipupuk.. Namun kehendak fikiran sentiasa mengatasi hati..Beratnya cinta jadi memberatkan bila tak mampu nk menghadapi consequence of love, sedih kecewa dan cemburu.. Pengalaman hidup ni... bila x diterima ni umpama dilanggar lori 70000tan pada waktu malam yg gelap.......huiss.....
Itulah cinta ni yg layak bagi orang yang mampu jer........

Erm.......perasaan... xtau nk citer, pelikAN..... BILA da dpn mata cam rse xnk jupe.....tapi bila da jauh baru tercari2.... Erm actually nk berbicara benda ni sampai kiamat pun xhabis, coz mmg isu cinta ni menjajah 80% dalam hidup manusia, xcaye? try tgk sejarah cane kerajaan besar jatuh sebab cemburu, cane ada kota istana besar utk permaisuri.......canee lagu2 dan music2 suma berbicara pasal cinta yang xsudah2........terdetik org selalu bilang bercinta utk lebih mendekatkan diri dgn Tuhan.......Tapi cane??? How???? Sukar utk menafikan cinta hari ini bebas dari debu2 hawa nafsu...... everything depends on your eyes and your hearts.....

Ermm.....as long kita sume dpt pasangan yg mmapu bimbing kita ke jalan sempurna....ada pun mengharapkan agar hadir permaisuri Seindah Khadijah, penyejuk di mata, penawar di hati, Permaisuri Solehah dimanakah mu, datanglah ulitkan hilangkan resah dan gelisah kekosongan hati yg sengaja menyambut hadirmu....Seandainya ak tiada peluang utk itu....Hamparkan dirinya dengan Teman yg mampu membimbingnya kedalam kehidupan hakiki.....

Kerana ak masih mengharap sisa utk kupertahankan perasaan ini......AMIN..

6 comments:

Nik said...

salam ziarah

Nik said...

jom lawati link ini :

http://halaqah-online.com/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=411:bagaimana-bercinta-cara-islam-&catid=37:kekeluargaan&Itemid=86

http://halaqah-online.com/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=412:betulke-couple-tu-haram&catid=36:t

semoga anda dapat sedikit input berguna

AfiQ said...

ermmm~

aku simpati dan sedih...tapi,tatau mcm mane nak refleks...

semoga ko bahagia...suaut hari nanti..tapi itu pasti~

Ameen~

NuR FaTiN said...

i dunno wat i'm gonna say. aku lebey kurang jer cam ko, tp baek ckit jer coz org tu x tolak aku bebulat tapi x trime aku.. klu org da kawen kire gantung x bertali.huhu pedih gak tu.. memang susah nk syg seseorg.. myb bg org tu ksh syg kite xde makne, xde kesan dlm idup dia, kte je yg stgh mati duk syg dia.. kekadang rase cam bodoh pn ade gak.. buang mase, buang karan. tp klu ati da syg nk wat camne kan.. jgn rsau, klu memang dia bkn utk kita, pasti tuhan da sediakan insan yg paling sempurna dengan kita, mgkin dia x sesuai ngn kita. mgkin sbb tu tuhan x bg dia kt kte. just wait, idup ni pjg lagi ler. byk lg yg kte akn jmpe. insyaallah same2 kte doakan smoga tuhan bg kita psgn yg d best. wassalam

izwar said...

HOH AKU JUPO DH BLOG MU.. jiwo molek haha

emmamysarah said...

salamz....

cber ko pk blik faiz knape aper yg ko nk xdpt?

mungkin Allah dah tetapkn yg ko berhak dpt yg lbih baik lg dr yg ko harapkan sekarang.....

ingat ALLAH da tetapkn setiap org ada jodohnya tersendiri....

so renung2kan lar.......

menanti sesuatu yg x pasti, hanyalah sia2....
tetapi menanti sesuatu dr hakiki
akn lbih bermakna.........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...