Followers

Monday, April 18, 2011

Ini post ke 100 aku ke?..fuh Jurisprudence..






A`ah ini post aku yg keseratus..aku pun xsedar..haha... Tapi itu xpenting pun..aku dan kawan2 akan menghadapi exam..lusa da kot..start..tapi mmg banyak gila lagi xpham..paper 1st Jurisprudence..bg bbdak2 law ini adalah subjek yg paling dibenci bg yg xsuka dan paling disuka bg yg minat..sebabnya mudah..Jurisprudence ni mostly pasal teori dan konsep dari tokoh2 falsafah..yg main general tentulah dari naturalist dan positivism.


Natural ni mmg amat berkait rapat pasal dgn law of God maksdnya mmg dkat dgn morality. Tapi kalo positivism ni pulak morality dan law ni kena berbeza xleh dtg bersama..Senangnya contoh, Negara China buat undang2 supaya kawalan kelahiran mcm mkn pil, atau gugurkan kandungan..kalo dari sudut natural undang2 tu salah sebab xde morality..kawal kelahiran tapi dari sudut positivism lak undang2 tu benar..sebab tak ambil kira pasal moral..selagi ia adalah undang2 ia tetap undang2 dan tanggungjawab rakyat utk ikut..


So, kalo nak taw lebih lanjut tnya lecturer la..haha.. kadang 2 aku rse best jer subjek ni..kdg2 bosan dan tertidur dlm kelas tu perkara biasa..So, kpd kwn smoga berjaya utk exam yg mendtg..wasallam..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...