Followers

Tuesday, March 8, 2011

PAtutkAh HukuMan Lagi BeraT kpd PeRoGoL..






Salam semua… Hello..Hello..korumng..hari aku pergi ke Kompleks Mahkamah Shah Alam, dan aku ponteng lah pulak kelas jurisprudence..Sobabnya aku kena menyelesaikan Project Paper ktorang pasal jenayah rogol kanak2. Mula2 sampai..rse segan gak ofcoz nengoknya org hensem2 pakai kot hitam putih…so professional, terfikir lak aku best ker jadi peguam nih? Menjadi pendengar masalah org dan cuba selesaikan.(mcm xde msalah cari masalah)haha tapi bgus jgk.. So straight kpd tajuk..Isu yg kitorang bawa adalah pasai jenayah rogol kanak…so kitowng sempatlah interview sorg lawyer India ni pasal hukuman mati patut ke x ke atas pesalah rogol kanak2. Kira ktowng bg cdangan supaya hukuman ditingkatkan utk mengurangkan kadar jenayah rogol ini.. Aku mmg respect bangat sama dia..sgt professional la jwpan yg dia bg..

Apa yang dia ckp adalah hukuman yang tinggi xpatut.. Ktowng mcm tersentap la..hehe aku igt dia nak kata patut hukuman lagi tinggi.. Dia bagi reason yg benar2 buat aku terfikir.. Bagi dia kalo buat hukuman yg tinggi setinggi mana pun bagi lah…hukuman mati pun bukan penyelesai yg terbaik malah rogol xberkurang jugak..malah lagi banyak ada jer sejak akhir2 ni.. Dia gak bgtaw yg semua manusia Tuhan bg nafsu..Nafsu tu xsalah..tapi pilihan yg manusia buat tu yg jadikan salah..Seriusly aku kagum dgn pandangan beliau..sgt jelas dan lancar…Kalo korang sedar dah banyak kes pasal jenayah kanak2 contoh adik Nurin Jazlin dan beberapa lagi..Dlm konteks ni mmg aim of punishment spt yg terdapat dlm Penal Code, masih banyak perlu dibaikki.

Bagi aku fokus utama bukan utk terus menghukum pesalah (sependapat dgn lawyer tadi)..mungkin bagi keluarga yg terlibat mahu pesalah dibunuh dan bagi hukuman yg lebih tinggi sesuai dgn kesalahannya..ya utk penyelesaian jangka pendek. Tapi utk penyelesaian jangka masa pnjg meningkatkan hukuman bukan yg terbaik.. Malah setinggi mana pun hukuman tak bermakna andai kesalahan masih jua meningkat.. Tapi yg jelas..kat mana2 pun kito bljr..Hukum Allah mengatasi segalanya..malah kalau kita implementkan aku rsa mmg kadar jenayah ni mmg berkurang..InsyaAllah suatu hari nanti Malaysia boleh amalkan undang2 Islam spt yg telah dijelaskan oleh Al-Quran..Carilah suatu tempat dimuka bumi ini tempat yg tidak terkena @ imun dari hukum Allah? Tiadakan..Hukum Allah meliputi segalanya..Wallahuallam..

7 comments:

shujalal said...

yep.....

xde undang2 yang paling sempurna,melainkan undang2 Allah.

yang terbaik;)


iluvislam...u??

NOR AIDA said...

undang2 ~ xkisah la berat atau ringan, yg penting pragai manusia itu sndri yg kne berubah :)

Duta said...

btul2..

PuRpLe LaDY said...

betul tu.. apa pun sebenarnya hukuman yg a\Allah aturkan itu juga yg terbaik

rj Etika said...

bile bace entry anda, ye...anda memang seorang lawyer to be. hehe.

kepada encik-encik perogol, tolong lah jgn merogol.
Kepada para perempuan, jgn pakai seksi-seksi kalau tanak kene rogol.
Sekian, timaseh. :)

n0wy0u c0meY said...

yew doh orr!! NAFSU yg m'drong para progol ni mrogol! hkuman xprlu ade! biar je para progol ni mkir sndri, tba mase ye sdar r! hok kne rgol 2 nop wat gne, doh nsib mu doh.. doh t'ctat dlm tkdir mu! nop bg cth sket; kes homicide, p'bnuh 2 xptut djtuhkn hkuman mati pon... sbab nafsu yg m'nyebabkan die m'bnuh! nop hkum nafsu? nafsu 2 dew dlm dri mnusia, nop hkum gne?? mgsa p'bnuhan plok, doh tkdir die mati kne bnuh.. xlwat 1saat, xawl 1saat!
>moral of tha story.. undg2 xprlu ats dnia ni... kte 2ggu jew hkum Allah! coz Allah jdkan ktew KHALiFAH d atas bumi ni boneka jew! tgoookk jew sume yg b'lku! ktew sbg mnusia xdok hak utk m'hkum mnusia yg laen! juz amek pngajaran dr stiap prkara yg b'lku! SELAMI JIWA, SELAMI AKAL, SELAMI LAUT DALAM!! BUKA MATA, BUKA HATI, BUKA MINDA!< Assalamualaikum!!!

sofeafaudzi.photography said...

apa2pun hukuman yg dikenakan mpunyai ttp mberi impak spy perogol bfikir bbrapa kali nak melakukan kesalahan. aku paling anti dgn perogol yg x bhati perut mrogol kanak2 kecil. smoga Allah mlaknat mereka. amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...