Followers

Tuesday, August 16, 2011

Hanya Sesuap Nasi..






Salam..Akhirnya, setelah hampir 3 bln bkerja sbg pelayan kdai mkn (part time) aku dah bhnti..yes, Banyak pgalamn yg dpt diambil time kerja ni..Suasana yg beza dgn belajar..Patut la org2 tua dan dah berkerjaya ckp "TIMe ko jadi student ni lah time yg paling indah, da kerja kawin, dpt anak susah bnyak perkara yg ko kena fikir".. Ermm mmg btul sgt2.. Aku mula merindui saat ke kelas, bertemu rakan,bljar,gelak sama2.. Jauh lagi indah dari kerja.. Xpe after raya sambung sem baru..



Tapi apa yg ak dpt time kerja ni juga jauh bernilai pglamannya..Kena marah dgn customer, Staff lain tegur, Bos marah..sudah menjadi sebati hidup seharian.. Pernah sekali aku diherdik planggan sbb makanan lambat..(mcm dia sorg jer xmakan dlm dunia ni).. Time tu la ak sdar..manusia ni sume same..pangkat,kuasa dan nama tu pnting...bila tgk pakaian aku berapron lg..mmg la xrespeknya..(TGk la kau nnt aku habiskan blajar, jd lawyer br kau nk respekkan) adus dunia ni mmg sama..Tp time ni la aku dpt rasai betapa perit nk dpt walau sesuap nasi..banyak tenaga yg dicurah,. Barulah rasa kita dpt lalui apa yg org lain rasa..



So, pgalam kerja ini mmg memenatkan kluar 8pg hbis 9 mlm..setiap hari..fuhh penatt (Hoi kalo xpenat bukan kerja namanya haha) btul jgk.. Tp konklusi yg ak dpt, stiap student or mahasiswa mmg patut merasai pglamn bkrja sblum benar2 masuk alam kerjaya yg sbnar..bljr dulu pglamn, bhdpan dgn org,communicate dgn org..tension2 sume tu baru la dpt bersedia dlm alam kerjaya yg benar2 realitinya..

7 comments:

anisumbrella said...

hohoh~ memang pon , kerje penat otak dan penat fizikal , tak de life , pergi pagi balik petang , malam dah tdo , esok ulang lagi mnder yg same ~

tak nak abis belajar !! , tapi well ya , manusia membesar ~

Kakkoii said...

inilah kehidupan.... untuk sesuap nasi kita mesti kena usaha

Duta said...

andai masa boley dihentikan..haha sy mahu jadi baby balik..senang..haha senang lapar nangis,..

dill said...

yah. alam pekerjaan mmg mencabar jiwa raga

dill.

Azreen said...

memang sokong2 dulu masa abis blaja jadi minah potostat, memang la...customer yg cikgu2 slalu ja nak marah2, itula inila....huhu....sabar ajala...walhal org pun stud lepasan U gak....sabor ajala.

masyiu said...

hehehe..aah..kje memg penat!!..btw, masa belajar paling syokkk!!!...haha..kadang2 kuliah satu hari sejam jer...nak monteng pown boleyy~~..=)

Princess Nusy said...

nice entry..btul2..zaman blaja lg best..enjoy sgt2 dgn life skrg..Alhamdulillah..xsbar nk masuk sem baru.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...